KUNNIANOSOITUS MANNERHEIMIN RATSASTAJAPATSAALLA 4.6.2019

Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö järjesti muistotilaisuuden Mannerheimin ratsastajapatsaalla 4.6.2019 klo 9.30 alkaen.

Juhlapuheen piti perinnesäätiön puheenjohtaja kenraalimarjuri Juha-Pekka Liikola. Hän laski seppeleen yhdessä säätiön hallituksen jäsenen Vera von Fresenin ja Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Haukilahden kanssa.

Kenraalimajuri Liikolan puhe;

Arvoisat sotiemme veteraanit, hyvät läsnäolijat!

Tänään tulee kuluneeksi 152 vuotta Carl Gustav Emil Mannerheimin syntymästä. Marsalkan muistoa kunnioitetaan monin tavoin. Myös Puolustusvoimien Lippujuhlaa vietetään juuri tänään Marsalkan kunniaksi.

Suomen Marsalkka Mannerheim eli vaiherikkaan ja pitkän elämän. Hän palveli venäjän armeijassa 30 vuotta ja lähes saman ajan hän vaikutti Suomessa. Hän ratsasti tiedusteluretken Aasian halki, hän osallistui useisiin sotiin ja menestyi niissä kaikissa. hänet tunnettiin Euroopan seurapiireissä ja hoveissa, hän oli aristokraatti, sotilas, valtiomies, kosmopoliitti, nykyään sanottaisi eurooppalainen ja samalla hän oli ennen kaikkea suomalainen. Muuten hän ei olisi palannut isänmaahansa kun elämä Venäjän vallankumouksen takia tsaarin upseerina kävi mahdottomaksi.

Täällä kotona hänelle kasattiin valtavat vastuut itsenäisen Suomen sotien ylipäällikkönä, valtionjohtajana ja presidenttinä. Hän oli osaltaan yhdistämässä kansaamme juuri silloin kun hädän hetket olivat suurimmat. Ja loppujen lopuksi hän sotien viimeisillä hetkillä oli mukana luotsaamassa maatamma irti sodasta rauhaan, joka onkin siitä lähtien jatkunut katkeamatta.

Vaikka hän oli aristokraatti ja siksi ihmisenä ehkä etäinen, hän oli kaikkien kunnioittama. Kunnioitus on jatkunut näihin päiviin asti ja jatkuu edelleen. Syy on varmaan se, että kukaan muu yksilö ei ole vaikuttanut maamme olemassaoloon niin voimakkaasti kuin Mannerheim. Häntä koskeva tutkimus, uutisointi ja kirjallisuus jatkuvat elävänä, joskus ehkä hieman asialinjasta poikkeavanakin. Tämä kertoo suosiosta ja jopa ihailusta. Marsalkka vaikuttaa ehtymättömältä kirjallisuuden ja tutkimuksen lähteeltä.

Mannerheimin muiston vaaliminen on tärkeää, ehkä tärkeämpää kuin aikaisemmin, sillä Marsalkan entiset alaiset ovat poistumassa keskuudestamme. He ovat osanneet kertoa kuinka tärkeää kansan yhtenäisyys on vaikeina aikoina. Historiamme, johon Mannerheim niin voimakkaasti vaikutti, osoittaa kuinka vaikeimmistakin hetkistä on selvitty yhteisen tahdon ansiosta. Siinä meillä on esimerkkiä noudatettavaksi.